【日式食堂平價拉絲玉子燒 吉列豬扒飯皮脆肉厚】平霸

日式料理就一定貴?平霸話你知唔係呀!屯門新開嘅黑山食堂主打平價日式飯食同玉子燒,價錢又幾抵喎,入去試吓先!

小店牆身用唔少日式海報做裝飾,成個環境真係十足十日本屋台(路邊攤),唔講仲以為去咗日本呀。呢度座位唔多,得一列吧枱位同一啲摺枱,望入去就見到個開放式廚房,師傅同客人得閒就可以傾吓偈,都幾開心喎。

呢度每日會推出三款玉子燒,其中兩款係期間限定嘅,大約一個星期就會轉唔同口味,保持新鮮感咁話喎。呢款黑山玉子燒(HKD22)就每日都有,雖然入面冇餡料,但面頭有微微燒過嘅焦糖。入口有少少甜甜哋,但因為玉子本身只係放咗少少鰹魚汁調味,味道偏淡又唔會好膩。

其中一款期間限定口味係蟹籽蟹柳玉子燒(HKD24),蟹柳夾喺玉子入面一齊捲起。除咗玉子燒面頭放咗唔少蟹籽之外,仲有啲蟹籽撈咗落蛋漿度,食落口感就更特別喇。

試咗三款玉子燒,size都有啲唔同。呢款芝士拉絲玉子燒(HKD24)size細啲,但同樣相當足料。玉子內藏大量芝士,一夾起就會有拉絲效果,不過用水牛芝士整出嚟嘅拉絲芝士味道比較淡。聽店主講舖頭仲有一款芝士味濃郁啲嘅流心芝士玉子燒都係期間限定,想食嘅朋友仔就可以間唔中去碰吓運氣。

除咗玉子燒之外,今次仲試埋佢哋嘅滑蛋吉列豬柳飯(HKD39),即叫即整,分量勁多,真係胃口細啲都食唔晒!塊吉列豬扒幾乎有碗口直徑咁大塊,同啲滑蛋一齊鋪滿飯面。40蚊唔使就食到飽一飽,性價比都幾高。

唔止分量足,質素都唔hea㗎!吉列豬扒肉厚,粉漿都尚算薄,食起上嚟啖啖肉。而滑蛋名副其實夠滑溜,加埋炒香咗嘅洋蔥,餸飯食一流呀!

 

黑山食堂
地址:屯門青翠徑7號金邦大廈地下高層7號舖
電話:6072 0900
營業時間:星期一至五:12:00-14:00、18:00-00:00,星期六、日:18:00-00:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *