【避開包裝小食致癌陷阱 營養師DIY氣炸蕃薯片】懶健康貼士

「消委會同食安中心嘅報告不斷指出薯片、餅乾等包裝小食都含有致癌物「丙烯酰胺」。最近仲檢測到有啲蔬菜脆片平均嘅丙烯酰胺含量比薯片仲要高,唔少客人同朋友都吐苦水,話要揾款健康嘅包裝小食好困難。其實除咗致癌物之外,好多脆口嘅包裝小食都經過油炸處理,無形中增加食物嘅脂肪含量,所以唔好以為食蔬菜片包裝小食就健康而食多咗,分分鐘體重爬升得仲快,今次等我教大家DIY氣炸蕃薯片啦!」

「珍珍薯片燒烤味薯片」丙烯酰胺含量高達每公斤3,000微克。

左:「Sainsbury’s 」Taste the Difference – Quadruple Belgian Chocolate Cookies每公斤含340微克丙烯酰胺 | 右:「Marks & Spencer」 All Butter Cookies with Pistachio Nuts and Almonds每公斤含300微克丙烯酰胺。

無印良品 Oats Crunch Sable Hazelnut每公斤含230微克丙烯酰胺。

氣炸屬低脂煮食方法

「依家唔少人用氣炸方式自製小食,利用熱空氣循環嚟模仿油炸效果,用少啲油又做到油炸嘅脆卜卜口感同味道。不過健康啲都唔係隨口講,曾經喺在一個烹煮薯仔嘅研究當中,研究員比較咗利用傳統油炸方式同氣炸方式嘅脂肪含量,結果發現用氣炸整成嘅薯片脂肪含量比傳統方式大幅下降;連致癌物「丙烯酰胺」嘅含量都比油炸方式低90%,不過研究就冇測量其他致癌物水平。」

氣炸煮食比其他煮食方法更健康?

「都唔一定,因為無論用焗爐或光波爐,長時間用高溫煮食一樣會釋出致癌物。喺油炸食物研究指出,時間、溫度同丙烯酰胺嘅產生有直接關係,即係時間愈長就產生愈多丙烯酰胺。所以就算用氣炸煮食方式都要控制好時間同溫度。同埋提提大家,低脂氣炸煮食雖然將油脂攝取量減低,但其實油除咗含有卡路里之外,佢仲可以幫助身體吸收脂溶性維他命,所以過度低脂飲食反而唔健康㗎。」

DIY氣炸黃蕃薯片

「氣炸係現時做到最接近香脆口感又相對健康嘅煮食方法,我就用黃蕃薯製作蕃薯片,因為佢含有豐富嘅胡蘿蔔素,具抗氧化作用,幫助抵抗自由基;而且每100克黃蕃薯就含有3克膳食纖維,可以幫助控制體重同增加飽肚感;加上黃蕃薯屬澱粉質類食物,取代米飯就啱晒鍾意澱粉質嘅朋友。」

材料:
黃心蕃薯 -  2條
油 - 2茶匙
鹽 - 少量

做法:
1. 將蕃薯洗淨抹乾,切到厚薄相約,令受熱均勻啲。
2. 加入2 茶匙油,撈勻令每片蕃薯片都均勻沾上。
3. 以180度氣炸約8分鐘,攞出嚟反轉再氣炸約5分鐘,然後灑少量鹽攤涼就食得。

 

Moses Lee

現為“My Fitness”註冊營養師、澳洲營養及飲食治療碩士同澳洲營養師協會會員,擅長體重管理同運動營養。曾於醫院、社區中心、教會同非牟利機構等地方提供營養服務、舉辦營養講座同烹飪示範。依家為有需要控制體重嘅人士同運動員提供營養治療,制定飲食方案。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *