【網民報料油麻地café伏爆 實試漢堡套餐貨不對辦】伏務台

一講中伏餐廳就有網友留言,話油麻地嘅愛麗絲的秘密花園都好伏,仲引嚟一堆網民附和添。小編都做完一輪資料搜集,都發唔少人都有微言,咁梗係去實測吓啦!

呢間以愛麗絲夢遊仙境做主題嘅打卡café,俾大量網民指佢嘅價錢同食物質素唔成正比,單靠打卡都唔可以接受。

小編一入去已經聞到陣酸宿味,座位與座位之間都好迫,想像唔到四個人一齊坐可以點食飯。呢度作為打卡café,先睇睇裝修、影相道具同餐具都有啲殘舊,部分已經爆口,公仔甩毛都冇換新嘅;而且有啲道具裝飾勁厚塵,咁樣食嘢真係唔開胃囉。

餐牌圖樣

不過點都要試埋食物質素,小編叫咗特偉兄弟孖寶(HKD78)。特偉兄弟孖寶係漢堡包餐,但上菜個樣同餐牌嘅圖有出入!明明圖示係雙色漢堡,但出嚟變咗單色;薯角就變咗粗薯條;沙律仲直接消失添!無論作為一間餐廳定打卡地點都好,呢啲落差真係有啲過份呀!

兩個漢堡包都煎得有啲乾同硬,用手大力啲都壓唔扁。中間夾住嘅漢堡扒雖然跟返餐牌做咗牛肉同雞肉豆腐兩款,但牛肉口感鬆散,味道超鹹;雞肉就又乾又實,冇咩雞肉味。

粗薯條貨不對辦已經令人勁失望,冇咩調味,仲條條都唔脆口,圖片嘅沙律醬就變成茄汁,成個感覺頹晒。而且分量唔多,就算以打卡做賣點都彌補唔到呀。

作為café當然要試吓佢啲甜品啦。紅心皇后的餡餅係雜苺軟心慕絲蛋糕,入口有陣隱隱嘅苦澀味同藥水味,甜得嚟都幾假,好似食糖嗰種咁。分量同樣好細,同樣嘅價錢喺街可以買到質素好好多嘅蛋糕或西餅喇。小編同網友嘅評價一樣,真係「不可一,不可再」。就算想影相打卡,同樣嘅價錢可以去新啲又乾淨,食物質素更好嘅café。

 

小編伏氣:4(5星滿分)

入伏點:愛麗絲的秘密花園
入伏價:特偉兄弟孖寶(HKD78)紅心皇后的餡餅(HKD56)

中伏by #MOMO
美術by #MOMO
攝影by #MOMOBLUE

《伏務台》歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *