【台灣家傳牛肉麵「嫁」到香港 鹽酥肉+炸大腸惹味唔油膩】阿木台灣麵

喺香港嘅台式餐廳的確唔少,但講到地道傳統嘅台菜,不得不介紹呢間喺旺角新開嘅阿木台灣麵。老闆娘係台北人,雙親以前喺台灣老家賣牛肉麵,佢嫁嚟香港都唔想家傳手藝隨住雙親退休而失傳就決定開店喇。店內唔少菜式好似紅燒牛肉麵、鹽酥肉、炸滷大腸等等都充滿台灣風味,而且定價親民,值得一試。

呢道紅燒牛肉麵(HKD65)係喺台灣賣咗四十幾年嘅家傳招牌菜,由麵、湯底到牛肉都依照家傳秘方製作。手工麵喺工場每日新鮮出產,麵質彈滑;而湯頭就用咗牛骨、牛肋等多款食材熬煮廿幾個鐘,未食已經聞到陣陣香濃嘅牛肉味;牛𦟌當然都係牛肉麵嘅重點啦,厚切都仲軟腍有咬口,筋肉比例幾均勻添。

家傳鹽酥肉便當(HKD59)係台灣店主最鍾意食嘅家常菜之一。平時鹽酥雞就食得多,鹽酥肉就冇乜點聽過,因為係老闆娘嘅媽媽自創。以豬頸肉代替雞肉,又幾有新鮮感喎。便當中嘅肉燥飯就選用台灣有名嘅國產米台梗九號米,由台灣直送,咁你就知店主對「台灣風味」有幾執著啦。如果點麵或便當,就可以半價飲埋台式飲品;呢樽蜜桃烏龍冷泡茶(原價HKD28)都幾清香解膩㗎。

肉燥拌麵(HKD42)嘅麵量唔少,肉燥又夠足料,另有惹味嘅麻辣口味(HKD43)俾一眾無辣不歡嘅朋友試。

想食得再辣啲?飯麵都可以配上店內秘製嘅辣椒醬(單買HKD40/樽),麻辣之餘,仲有淡淡蝦嘅鮮味。

鍾意食炸大腸嘅朋友就一定要試吓呢度嘅台式炸大腸(HKD39)!大腸喺炸之前滷過一段長時間,入味之餘仲冇平時炸大腸嗰種攻鼻嘅味道。咬落腍身唔韌,亦冇乜油膩感,幾有驚喜喎。

即叫即整嘅芝士肉鬆蛋餅(HKD42)好有台灣早餐店嘅味道!蛋餅有濃郁蛋香,加入大量蔥花,切開仲有足料嘅芝士同肉鬆餡添。

 

阿木台灣麵
地址:旺角廣華街8號地舖
電話:2311 9922
營業時間:星期一至日:12:00-00:00

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *