【元朗台式小店新推DIY鮮奶麻糬 引入爆餡紫薯芋泥吐司】羅東肉焿番

想食台式甜品嘅話,羅東肉焿番就夠晒多元化喇。呢間以肉焿湯同魯肉飯起家嘅元朗小店近期推出唔少新款台式甜品,除咗芋圓仙草呢類傳統台式甜品之外,仲有台灣hit爆嘅芋泥吐司同鮮奶麻糬添。想食嘅朋友仔就唔好錯過喇!

一睇店名就知呢度主打台灣菜,店裡店外都幾有台灣地道小店嘅感覺。食物就由以前只賣肉焿湯、魯肉飯、台灣麵等幾款台菜,進化到依家不時推出香港少見嘅台式潮興甜品做招徠。

食甜品之前,就梗係要試吓舖頭招牌嘅羅東肉焿湯(HKD46)。呢度嘅肉焿湯以新鮮豬大骨熬製,入面啲焿肉就喺用豬肉、魚漿等材料人手搓成,每朝現做現煮,保證新鮮。焿湯嘅質地稠身,焿肉食落軟腍入味,仲有筍絲、芫荽呢啲配料,真係同喺台灣食嘅肉焿湯差唔多喎。

而呢度嘅魯肉飯(HKD28/小)配咗半隻溏心蛋,魯肉嘅肥瘦比例大槪係3:7左右,食落冇乜肥肉,其實比較似肉燥飯;魯肉分量足,味道唔會過鹹,都幾抵食㗎。

重頭戲嚟喇!小店早排推出喺台灣好興嘅手作芋泥吐司,最近就有兩款新口味,其中一款就係呢個芋見紫薯吐司(HKD43)。喺烘好嘅吐司上面分別加入大大球芋泥同紫薯蓉,一啲都唔孤寒,難怪做到爆餡效果啦!每日蒸熟鮮芋頭同紫薯,壓成芋泥同紫薯蓉,做法天然冇加其他嘢㗎。

而呢款Oreo紫薯泥吐司(HKD46)就以Oreo同紫薯蓉做內餡,加咗Oreo碎嘅吐司都增加咗唔少口感。

有得玩又有得食嘅就非呢款鮮奶冰麻糬(HKD56/綜合口味)莫屬喇。呢款麻糬唔係平時食開嗰種煙韌軟腍嘅口感,而係偏流質嘅,鮮奶味好濃郁添。你要自己將麻糬倒落芝麻粉同花生粉上面撈嚟食,又幾盞鬼喎。唔想兩隻味撈埋一齊,都可以單嗌其中一種口味(HKD52),不過呢款麻糬每日限量供應,賣晒就冇㗎喇。

最後介紹埋舖頭熱賣嘅芋圓系列,想兩個人share食又驚唔夠就可以點呢款雪糕綜合芋圓(HKD70)喇。以仙草鋪底,面頭有晒三色芋圓、蜜紅豆、波霸白玉珍珠、白色小丸子同海藻水晶5款配料,另外自選一大球雪糕,小編就揀咗唔係度度有嘅海鹽雪糕。呢度嘅三色芋圓夠晒煙韌有咬口,而比較少見嘅海藻水晶就偏爽口,質感獨特。

 

羅東肉焿番
地址:元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
電話:6112 5353
營業時間:星期一至日:12:00-21:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *