【超值麵包小店$8自選三個大麵包 香軟斑蘭蛋糕配滑溜蛋撻】平霸

平時喺連鎖麵包店想用8蚊買一個包都未必買到,今次竟然俾平霸喺元朗搵到呢間鴻運麵包餅店,而且係8蚊有三個麵包呀,仲有大把款式揀,一星期早餐食足七日都得,簡直係終極慳錢之選!除咗麵包之外,呢度啲蛋撻都好受街坊歡迎㗎,3蚊一件,買五送一係咪夠晒抵食先?

呢間街坊麵包店喺橫街入面,舖頭細細但有多款麵包、蛋糕同酥點。同好多舊式麵包店一樣係前舖後工場,店內嘅出品都喺自設嘅麵包工場每日新鮮即製。

8蚊3件喎,平霸梗係唔執輸,又揀返啲嚟試吓先!唔好以為平價麵包就冇乜款,數數吓都有12款俾你揀。

小編揀咗墨西哥包(左)蒜蓉包(中)沙律火腿包(右)(共HKD8)。三款賣相正正常常幾大件,長型麵包仲有成8吋長,而且拎上手仲熱辣辣㗎。當然3蚊唔使就有一個麵包,都唔期望味道會特別有驚喜,但呢間麵包店啲麵包品質都算唔錯,三款都夠鬆軟又有麵包香,大件夾抵食。

最香嘅就梗係新鮮出爐嘅蒜蓉包啦!平霸買完拎住佢喺街度行都keep住聞到陣蒜蓉香呀。

而呢款沙律火腿包就最抵食喇,面頭有兩片幾長嘅火腿,再加埋沙律醬同燒香咗嘅芝士,味道就冇咁單調喇。

呢個墨西哥包就不過不失啦,略嫌面頭層脆皮比較薄,但麵包質地都幾鬆軟。

除咗麵包,仲留意到唔少人買呢度嘅蛋撻(HKD3),買五送一嘅蛋撻HKD15就有6個,價錢幾平,而且有酥皮同曲奇皮可以隨意配搭。

蛋撻入面,酥皮同蛋漿嘅比例幾適中,個皮唔會太厚,但酥皮嘅厚度就有啲唔平均。蛋撻嘅蛋味唔算好濃郁,偏甜有淡淡嘅蛋香,但口感幾滑身,酥皮亦都脆口。

最後就試埋呢度嘅三角蛋糕(HKD5),HKD13就有3個,每個都係獨立包裝,size都算大,早餐食都幾夠飽。呢款蛋糕有原味、朱古力同斑蘭3種口味,綠色斑蘭味呢款一拆開個包裝就聞到一陣陣椰香,食落個椰味都真係幾重,口感仲好柔軟,下次再試埋其餘兩款口味先!

 

鴻運麵包餅店
地址:元朗俊賢坊18號權益大樓地下9號舖
電話:2479 9117
營業時間:星期一至日:06:00-20:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *