【嘉樂冰廳轉手後質素下滑 奄列嚡口兼重美極豉油味】伏務台

荃灣嘅嘉樂冰廳有四款名物,分別係奄列、鮮牛蛋治、豉油王雞翼同炸雲吞,但小編留意到好多網民話佢轉手重開後,奄列同鮮牛蛋治出晒事。今次小編就試奄列、鮮牛蛋治同豉油王雞翼,睇吓係咪真係咁伏先。

首先試小奄列(HKD32),雖然睇落大大份好抵食咁,但真係食兩啖就鹹到唔想食落去。佢個蛋太依賴美極豉油嚟調味,而且落得好重手,令到成個奄列鹹得嚟又重味精味兼冇晒蛋香,咁用再多嘅蛋整都冇用啦。加上蛋皮煎得有啲老,但又唔脆口,真係幾失望。而火腿入口竟然係粉粉哋同霉霉哋嘅質感,連埋蛋一齊食仲鹹上加鹹添。

然後試鮮牛蛋冶(HKD31),雖然叫鮮牛,但有網民話佢用咗沙嗲牛整係貨不對版,不過上網搵返轉手前嘅相都係用沙嗲牛整嘅。但係小編食落味道偏鹹,而夾住嘅蛋就同奄列有相同致命點,都係太依賴美極豉油嚟調味。

最後係豉油王雞翼(HKD36),同上面兩款比的話,呢味較為出色同問題唔大,只係同樣鹹死人!因為連豉油王雞翼都有美極豉油味呀!好彩小編今次唔使排隊,如果等勁耐而食呢種質素會真心嬲囉。

 

小編伏氣:3.5(5星滿分)

入伏點:嘉樂冰廳
入伏價:小奄列(HKD32)、鮮牛蛋三文冶(HKD31+烘底HKD2)、鼓油王雞翼(HK36)

中伏by #MOMO
美術by #MOMO
攝影by #MOMO

《伏務台》歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *