【鼎王麻辣鍋任添鴨血酸菜 鍋底人頭計自選酸辣度】鼎王麻辣鍋

台灣人氣火鍋店鼎王麻辣鍋終於過江嚟到香港喇,喺尖沙咀嘅新店無論裝潢定食物質素都同台灣總店睇齊,大部分食材都由台灣鼎王直送,確保兩地品質一致。以後唔使飛台灣都食到佢哋招牌嘅台式麻辣鍋同酸菜白肉鍋,仲有得無限任加鴨血、豆腐同酸菜添。想知有咩必食就即刻睇埋落去啦。

同台灣一樣,每枱用餐時間90分鐘,因為肉類只有一大份嘅size,4個人左右會食到多啲款式。呢度有3間10人房,用餐時間就會有120分鐘。

呢度嘅台式麻辣鍋同招牌酸菜白肉鍋都有得自選酸辣度,今次就揀咗個中辣同小酸嘅鴛鴦鍋(HKD68/位)。麻辣湯底用牛骨、雞骨、香料包熬煮,微辛有麻香,唔嗜辣嘅朋友亦可以一試,最吸引嘅就係湯中滑嘟嘟嘅麻辣鴨血同豆腐都可以任加,唔使就住就住食。而酸菜白肉湯就內有好多酸菜、少量五花豚肉、粉條同多款蔬菜,酸酸哋咁感覺清新,亦可以免費任加酸菜㗎。

食得豪啲可以點日本A4和牛(HKD388),和牛由日本農場獨家供應,每片都有霜降雪花嘅紋理,油脂分佈幾平均。配上唔同湯底更有唔同風味,配麻辣湯就比較惹味濃郁;配酸菜湯就清新唔膩。

另一款牛肉推介有五花去骨鮮牛(HKD168),呢款紅白相間嘅牛肉係牛腹部位,肉質肥美而且牛味突出,油脂分佈較多,所以入口更滑身。

御選小羔羊(HKD138)肉質鮮嫩,羊味都好濃郁,羶味唔太重,而且食落唔肥膩。

香港店獨家嘅桶蠔(HKD168)隻隻都脹卜卜、超肥美,幾乎有手掌咁大隻,食落新鮮仲爆汁添。每份大約有7隻,夠晒抵食,蠔控一定要試呀!

干貝滑(HKD118)就最有驚喜喇!打成膠狀嘅干貝滑賣相似乎冇乜特別,但一潷就會見到為數唔少嘅干貝粒同干貝絲喺入面!食落每啖都有絲絲干貝肉同好香嘅胡椒味,非常鮮味!

必點以鮮牛肉打成嘅牛肉丸(HKD68/8粒),呢款牛丸牛味十足,而且同潮洲牛丸一樣,咬開入面竟然有肉汁同油脂,配上麻辣鍋就夠晒惹味。而蛋餃(HKD68)就以豬肉做內餡,蛋皮夠薄,食落有帶蛋香,但略嫌餡料較少。

想試多幾款台式滷味就可以點呢款精選滷拼盤(HKD138),一份有齊滷牛肚、大腸頭同豬肚,樣樣都滷足3-4個鐘㗎。食之前放落麻辣湯淥一淥就會多陣麻辣香,層次更豐富。

打邊爐又點少得炸物呢?呢度招牌嘅老油條(HKD48)望落好似平時啲油炸鬼咁,但食落就好唔同;炸得香脆嘅老油條外層比較硬身,入面就夠綿密,可以嗦到唔少湯汁。而捲得較鬆散嘅豆皮(HKD48)下鍋1-2秒就食得,質地似較脆口又厚身嘅枝竹,口感獨特。

枸杞菊花露(HKD98)入面有原粒杞子同菊花,清熱下火,打邊爐飲就啱晒喇。

 

鼎王麻辣鍋
地址:尖沙咀金巴利道26號地下5號舖
電話:2669 8896
營業時間:星期一至日:11:00-00:00 (試業期間)、星期一至日:11:00-04:00 (開業後)

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *