【防催淚彈污染物積存體內 小球藻幫助排出二噁英】

近排大家都擔心催淚彈釋出嘅二噁英會危及健康,話晒佢可以透過皮膚接觸、食物、水源同空氣等途徑進入身體。但就算留喺室內都要呼吸,咁喺發放催淚彈重災區返工同生活嘅人又點會唔擔心呢?不過原來有研究指小球藻可以幫助身體排出二噁英,解毒有望呀!

Stand News 立場新聞Facebook專頁圖片

二噁英有幾毒?

二噁英係一種無處不在嘅持久性環境污染物,雖然世衛相信低水平嘅二噁英唔會影響人體健康,但佢可以積存喺體內長達數年㗎。雖然平時喺肉類、奶製品、魚同貝類都會攝取到二噁英,不過近呢幾個月不斷發放嘅催淚彈都會釋出二噁英,如果大量積存喺體內會破壞免疫力系統、荷爾蒙分泌失調、可能引致崎胎、致癌等問題,都咪話唔驚。

食小球藻排走二噁英

歐、美、日分別有研究指出五億四千年前已經出現喺地球嘅小球藻,含豐富人體需要嘅維他命同18種氨基酸,有效提升同維持免疫系统運作;其中德國醫學博士 Frank Liebke更加指出,當地醫學界發現小球藻所含嘅特殊物質Sporopollein,可以結合體內各種毒素、重金屬等再排出體外,當中就包括二噁英喇!不過小球藻要進行破壁先方便被人體吸收,所以一般會製成營養品或補充劑。加上日本都有科學研究人員曾以哺乳媽媽做臨床試驗,發現佢哋服用小球藻之後,母乳之中嘅二噁英含量都有大幅減低,可以話大人細路都食得。

而身為美國國家註冊藥劑師、草藥專家、營養學教授敏德爾博士都發現小球藻可以增强人體免疫系統,仲喺《維生素聖典》一書指出「小球藻係完美嘅天然營養食品,除咗有複合蛋白質之外,還含有維他命B、C、E同重要礦物質,其中鋅同鐵嘅含量極高。」。既然搵到呢個天然方法可以減低二噁英留喺體內,都值得一試吖!

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *