【深水埗良心黃店抵食套餐 嫩滑口水雞+勁量撈粗】平霸

一聽見去深水埗西九龍中心美食廣場,唔少人第一時間都諗係劣食,但平霸今次要幫佢平反吓。皆因呢度都可以搵到抵食,而食物質素又唔錯嘅良心小店㗎,89美食就係其中一個好例子喇!

呢間小店除咗貼滿舖頭嘅食物餐牌之外,仲有近期最靚嘅「連儂牆紙」做裝飾,成間店面黃到發光呀!不過講返舖頭啲嘢食先,呢度嘅飯或撈麵套餐價位係HKD35-38,跟餐有油菜或飲品,似乎幾抵食咁喎,唔知食物質素又係點呢?

見到舖頭嘅招牌口水雞飯(HKD38)睇落幾吸引,仲可以跟汽水添!雖然係快餐,但呢度好貼心咁將飯同餸分開上,等飯唔會嗦晒啲汁。飯同雞嘅分量驟眼睇落都幾多,口水雞大約有8、9件,大部分都係肉,唔係得啲骨俾你。而白飯以平時嘅碗仔飯嚟計,差唔多有一碗半,真係胃口細啲都食唔晒。

鋪咗上飯面嘅口水雞都有白飯嘅一半,仲有啲沾滿口水雞醬汁嘅青瓜,食落非常入味。而雞肉夠厚身,肉質算嫩滑唔嚡口,入味之餘都食到少少雞味;質素認真唔錯,叫佢做「招牌」都唔係冇原因嘅。

另外嗌埋柱侯牛腩撈麵配油菜(HKD35)試吓先!見到佢真身嘅時候真係俾佢嚇親,啲麵量超多,可以話係勁量級。今次平霸就試咗撈粗麵,亦見到有人嗌幼麵嘅賣相都唔錯。

牛腩有4-5嚿,正常size嚟嘅。呢度嘅牛腩煮得軟腍,唔癡牙,不過就有少少乾身。

而撈麵嘅色水都幾靚,麵質較硬,如果淋多少少牛腩汁就更好喇。

呢度啲套餐可以免費配油菜或飲品,平時想食碟油菜閒閒哋都要加十蚊、八蚊啦,但呢度就跟餐送埋,仲要分量正常喎。不過係是日油菜,冇得揀菜嘅種類。飲品就係平時普通嘅罐裝汽水,但唔使加錢都幾好吖。

 

89美食
地址:深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場9號舖
電話:6389 9833
營業時間:星期一至日:12:00-22:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *