【竹筒飯專賣店冬季限定新品 松葉蟹盛鮮味啖啖肉】竹虎京堂

九龍灣嘅竹筒飯專賣店竹虎京堂開業一陣已經吸引唔少人嚟食,尤其依家轉涼,食個暖笠笠嘅竹筒飯就啱晒喇。呢度主打各式海鮮,而大廚以前喺日式食府做過Omakase,所以呢度嘅配菜都好花心思設計,有啲仲幾特別添。冬天係松葉蟹當造嘅時間,佢哋都特別喺日本訂咗批松葉蟹,推出蟹盛新set,啲肉多到嚇親小編啦!

店內環境行日式風格,盡量令食客有完整嘅日餐體驗。

松葉蟹係限量供應,大約550g一隻,都幾多肉㗎。

蟹盛新set(HKD338)一份套餐有齊冷熱前菜、主菜同甜品,加埋有成8款食物,夠晒豐富呀!

竹筒飯上加入大量松葉蟹蟹肉同蟹籽,就咁食已經好鮮甜,撈埋味噌蟹膏就會濃味啲又帶陣鹹香。

味噌蟹膏(右)就咁食會鹹啲,另外仲有松葉蟹凍蟹腳、 天婦羅松葉蟹蟹腳、松葉蟹蟹鉗,每啖都係濃郁嘅鮮味呀!

仲有季節限定嘅雲丹竹筒飯(HKD128)都值得一試,以紫菜伴日本海膽嘅竹筒飯,撈埋生蛋黃之後口感更加香滑。

呢份套餐嘅前菜(左)係甜蝦、北寄貝同海帶裙邊。另外同樣有少見嘅冰頭漬(右),即係魚嘅眉骨位置,咬落爽口又有啲啫喱嘅感覺,幾特別。

呢度亦有其他人氣竹筒飯,柚子牡蠣竹筒飯(HKD208)以蠔為題,隻隻都咁飽滿,唔怪得多人食啦。

配菜就有焗蠔同分別落咗兩款醬汁嘅冷盤,一次試勻鹹、開胃、清新嘅味道。

汁煮牛舌定食(HKD79)就係抵食之選,牛舌大塊又爽口,分量都好足。

呢度亦有好多小食,其中彈牙嘅雞腿骨香腸(HKD13)、juicy嘅蟹肉流心燒賣(HKD28)同爆餡紫薯餅(HKD22)都值得一試。

 

竹虎京堂
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期低層地下B142號舖
電話:3572 0846
營業時間:星期一至四:11:30-22:00,星期五:11:30-23:00,星期六:11:00-23:00,星期日及公眾假期:11:00-22:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *