【3種維他命保養氣管健康 營養師醒你4個貼士】懶健康貼士

條氣唔順咪話跑步,講多句都唔掂。依家空氣污濁,再加埋北風將本港同珠江三角洲一帶嘅發電廠等廢氣吹埋落來,搞到鼻同喉嚨都好易痕癢,氣管都差啲。營養師Moses就話缺乏營養素可能會對呼吸道健康有影響,依家就聽吓佢點講啦。

 

1. 維他命 A

「其實肺嘅表面有纖毛細胞會分泌濃稠嘅黏液,保護佢哋免受細菌同病毒侵害。同時,纖毛清除黏喺黏液中嘅灰塵同細菌。 而維他命A可以幫助呼吸道保濕,所以缺乏會令呢啲細胞變得扁平、變硬並且無法產生黏液。平時可以食多啲含豐富維他命A嘅食物,包括奶類、深綠同深黃色嘅蔬菜同水果。」

 

2. 維他命B

「喺2017一個小型研究,學者發現高劑量嘅維他命B補充劑(B6,B12同葉酸),可抵消空氣污染細懸浮粒PM2.5 對細胞基因變異嘅影響(PM2.5即係懸浮粒子,而氣動直徑小於2.5 µm,比其他懸浮粒子更具危險性,因為吸入後可以更加深入肺部)。但要注意嘅係呢個研究只有10位志願者喺加拿大進行,所以要進行更多研究先可以作出建議,但值得我哋繼續留意。」

 

3. 維他命D

「空氣污染通常都係哮喘發作其中一個誘因,但近年亦有唔少研究指出體內缺乏維他命D,或者同哮喘病發率有關連。例如喺一個小童研究,學者發現血液中維他命 D較低嘅哮喘患者肺功能亦降低,而且藥物使用率同病發率亦有增加。維他命D係Sunshine vitamin,香港日照時間踏入秋冬就縮短,自然皮膚合成維他命D嘅時間同機會亦短啲。所以午膳有機會就去行吓公園曬太陽啦。」

 

4. 水

「水係大家經常忘記嘅營養素,不斷有客人話天氣凍,感覺冇出汗,加上少活動就更加唔記得飲水。 但其實按時飲用足夠嘅暖水,可幫助氣管維持濕潤,所以每日最少要有8-10杯水。」

 

Moses Lee

現為“My Fitness”註冊營養師、澳洲營養及飲食治療碩士同澳洲營養師協會會員,擅長體重管理同運動營養。曾於醫院、社區中心、教會同非牟利機構等地方提供營養服務、舉辦營養講座同烹飪示範。依家為有需要控制體重嘅人士同運動員提供營養治療,制定飲食方案。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *