【實測網民負評灣仔老茶記 湯麵冇味菠蘿油嗦水氣】伏務台

最近留意到灣仔老字號茶記金鳳茶餐廳嘅菠蘿油同湯麵喺網上有好多負評,湯麵又少湯到變撈麵,小編就去試吓係真係假先。

呢度舖面細細,但出名程度都令佢有唔少客,所以坐得都幾逼。卡位設計都比一般嘅細張,就算兩個成人夏天坐都好易手踭碰手踭,唔好講依家凍啲著多咗衫。

好多網民俾菠蘿油嘅負評係包唔夠熱,外皮唔脆同有水氣,所以小編叫咗特價午餐(HKD49),有餐包或菠蘿包(加HKD3)、奄列同一碗湯麵。不過呢間舊式茶記仍然未裝熱櫃,如果冬天嚟又撞唔唔啱出爐時間,都難啲食到熱辣辣嘅包。

好彩小編去食嗰陣啱啱出爐,所以菠蘿包溫度適中,表面脆口;味道上都只屬一般及冇咩甜味,完全靠牛油嚟支撐;不過塊牛油只係偏室溫嘅溫度,完全唔「冰」,食唔到冰火交融嘅感覺。

雖然包本身都熱,但包底就有嚴重嘅水氣問題,令到包底嗦晒水變成發水麵包咁腍晒。

奄列正常,但湯麵就有網民話少湯到好似撈麵,而且唔夠熱。不過小編又好彩冇遇上呢個問題,取而代之係冇味囉。無論湯麵定係另外再叫嘅牛肉烏冬(HKD34),都好似用滾水煮完裝起先加湯,而且兩碗麵條上枱已經有啲發脹。

不過烏冬嘅湯仲淡過湯麵,加上冇味又發脹嘅烏冬,真係有啲難入口。好彩沙嗲牛肉味道合格,唔會太鹹,不過將沙嗲汁撈埋落湯都唔係好救到啲烏冬。之後小編見有兩枱客人淨食餸,烏冬都冇咩點食囉……。成餐只有出名嘅奶茶OK,有時都唔可以因為老字號嘅光環而以為全間舖都有一致嘅水準。

 

小編伏氣:3星(5星滿分)

入伏點:金鳳茶餐廳
入伏價:特價午餐(HKD52)牛肉烏冬(HKD34)

中伏by #MOMO
美術by #MOMO
攝影by #MOMO

《伏務台》歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *