【新開平價小店$32兩餸飯 必食嫩滑蒸魚家常菜】平霸

深水埗主打兩餸飯嘅眾發美食開咗一個月就儲落大班捧場客,成為近期嘅街坊飯堂,靠嘅係啲乜?咪就係又平又好食囉!平霸親自幫襯過,發現呢度$32兩餸飯嘅菜式選擇多,包埋例湯或飲品,食物質素仲幾好添,真係平價飯嘅首選。而學生著住校服嚟食更只需$30就食到,絕對係良心小店,屋企冇飯開不妨嚟食佢哋充滿人情味嘅家常菜喎。

呢間新開嘅平價飯堂專賣大碟兩餸飯(HKD32),如果想多啲選擇,就可以加HKD8多一款餸喇。另外包埋例湯、汽水、咖啡或茶其中一款,好似好抵食咁,即刻幫襯試吓先。

小店話就話朝早十點開始營業,但平霸嚟到嘅時候啲餸菜仲陸續出緊,直至將近12點就有最多菜式選擇。眼前所見有近廿款菜式新鮮煮起,而菜式日日唔同。每盤餸菜底下都有熱水座熱,keep住熱辣辣。

今次就食得豐富啲,嗌個兩餸飯(HKD32)再加一個餸(+HKD8),小編揀咗梅菜肉餅、豉汁蒸鯇魚同埋咖喱薯仔炆雞。如果喺店內堂食,都會好似碟頭飯咁樣上枱,飯同餸放埋一齊,冇得分開裝嘅,所以揀有好多汁嘅餸嗰陣就要有心理準備喇。飯量正常,想要多飯或少飯都可以提早同店員講,調整相應嘅飯量。

呢塊咁厚身嘅肉餅質地軟腍,唔會蒸到乾晒,而入面撈咗唔少梅菜,味道略鹹,餸飯食就啱啱好,係住家菜嘅味道呀!

平霸食過咁多間兩餸飯,唔少舖頭嗌蒸鯇魚呢類貴啲嘅食材都要加錢,但呢度不但唔使加錢,塊鯇魚仲好厚肉,一啲都唔慳成本。魚肉食落新鮮嫩滑,連埋有膠質嘅魚皮,啖啖鮮味呀。

而跟飯送嘅是日例湯係粉葛豬骨湯,呢度嘅老火湯冇加味精,飲落清甜,唔係又鹹又冇料嘅款;仲有啲粉葛湯渣俾你咬吓添。

 

眾發美食
地址:深水埗長沙灣道90號地舖
電話:5214 5815
營業時間:星期一至日:10:00-22:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *