【開工大吉自製維他命C食療 6大蔬果增強免疫力】懶健康貼士

疫情嚴峻嘅時刻,加強身體免疫力保持健康好重要!帶好口罩,補充多啲維他命C,俾自己內外同時防護。維他命C係水溶性維他命,身體冇辦法自己製造,需要透過飲食嚟補充。以一般成人計算,建議每日攝取100mg維他命C,如果食多咗都只會隨尿液排出身外,食多啲都唔怕。

點解係維他命C?

雖然維他命C唔可以抗菌,但抗氧化效果可以幫身體清除有害嘅「過氧化物」同攻擊細胞嘅「自由基」(Free Radicals係環境同自身製造嘅有害物質),延緩衰老。而德國科學家Ströhle同Hahn等人喺2009年嘅細胞培養實驗報告亦指出,免疫系統嘅巨噬細胞同T細胞需要足夠維他命C,先可以增加細胞對抗外來病原菌嘅能力,降低感染機率。

不過提提大家,維他命C預熱70°C就會流失,所以盡量原汁原味或低溫煮熟食物。依家就睇吓大家經常食用嘅蔬果之中,邊啲有高含維生素C啦!

 

6大常見維生素C高含量蔬果

No 1. 紅燈籠椒 – 半杯約68g煮熟 含116.3mg

No 2. 橙 – 1個中型約151g 含68mg

No 3. 奇異果 – 1個中型約68g 含64mg

No 4. 芒果 – 半個大型約168g 含61.2mg

No 5. 西蘭花 – 半杯約78g煮熟 含50.6mg

No 6. 青燈籠椒 – 半杯約67.5g煮熟 含50.2mg

 

資料源:美國農業部營養資料實驗室嘅「營養標準參考資料庫」。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *