【檳城馳名手信咪亂買 實測4款小食味道極端】伏務台

小編飛去檳城參加朋友嘅婚禮,順路叫佢推薦當地出名,實質口味地雷嘅手信。親身試完之後,精選咗4款有潛在伏味嘅馬來西亞手信俾大家,等你哋避得就避,想挑戰嘅有得挑戰,因為有名連鎖店嘅出品都唔一定係大眾口味㗎!

打頭陣有百年歷史嘅華人餅店馨香餅舖,呢度出名做傳統酥餅,但亦有一款當地特產!

鍾金泉甜鹹荳蔻乾 | 伏氣: 4(5星滿分)
雖然當地有好多荳蔻產品,但千祈唔好覺得一定人人啱食呀。呢款荳蔻果乾一打開就有股強烈藥油味,聞落已經唔開胃,食落口感似厚切嘅壽司薑片,唔止有齊甜鹹味道,仲有一陣隱隱約約嘅酸澀味。就咁睇標籤只有糖、鹽,防腐劑同添加劑,唔知酸味係來自其中一種成分定本身天然嘅荳蔻味呢?

跟住去埋檳城知名連鎖土產店萬香餅店,以為品質味道有保證?點知呢度搵到密集式地雷呀!

翡翠方塊 | 伏氣: 2星(5星滿分)
呢個方塊系列豆沙餅係佢哋最新出品,一共有12種口味,但其中一款港人大愛嘅味道竟然係伏……翡翠口味即係斑蘭,食第一啖都試到啲班蘭味,但慢慢會甜到好似食方糖咁。睇返成分表真係嚇死小編,每100g就有52g糖!一包都有成十幾粒,唔聲唔聲就食咗成包方糖,買俾咩人做手信都唔多適合囉。

咸魚香脆薄餅 | 伏氣: 2星(5星滿分)
入口甜中帶鹹,一開始都有鹹魚味,好似唔錯,點知食多幾啖就鹹到苦。雖然明白鹹魚係鹹嘅,但同食緊真鹹魚冇咩分別咁,轉做零食應該要調節得好啲囉。不過都有鹹魚愛好者同事表示鍾意,小編就替佢嘅健康表示擔心喇。

萬香芒果 | 伏氣: 5(5星滿分)
呢款濕芒果係今次手信之中嘅伏中之伏,唔好睇佢包裝正常分量重秤,一開頭入口甜到似啫喱糖咁,慢慢變成一股死鹹,仲同荳蔻乾一樣有陣酸味添!雖然今次成分有寫到醋同二氧化硫,但係食完之後口腔同牙齒有啲榎歰歰,要不斷飲水洗口囉。呢款味道四不像,完全唔似香港嘅濕芒果,小編食咗一細啖都頂唔順吐返出嚟。

入伏點:馨香餅舖
入伏價:鍾金泉甜鹹荳蔻乾(MYR 3.7 / HKD 7.03)

入伏點:萬香餅店
入伏價:翡翠方塊(MYR 5.5/ HKD 10.45)咸魚香脆薄餅(MYR 9.5 / HKD 18.05)萬香芒果(MYR 4.9 / HKD 9.31)

中伏by #MOMO
美術by #MOMO
攝影by #MOMO

《伏務台》歡迎各界報料。

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *