【荃灣意粉小店足料外賣 $30高質意粉配大碗薯蓉】平霸

今次去到荃灣,又俾平霸搵到高質好味嘅平價西餐喇!呢間喺小巷中嘅小混混主打西式意粉、小食,一間咁低調嘅小店竟然有高質西餐水準,價錢仲夠晒親民,20蚊就食到各式意粉,認真估唔到喎!

呢間意粉外賣店隱身喺荃灣鱟地坊嘅小巷當中,規模都幾細,當日都只有一個店員看舖,由落單到炮製食物都係自己一腳踢。而且呢間小店只做外賣生意,冇堂食位㗎,淨係得一張高身枱俾你喺度立食。

由於呢間小店規模細,Menu上嘅菜式選擇的確唔多。全店食物簡單分為A、B兩區,A區食物每款HKD20;B區可以食物每款HKD12。想試多款嘅,就可以A+B咁揀,都係HKD30咋,仲可以自由配搭添。

今次就嗌一個A+B餐(HKD30)嚟試吓先,揀咗卡邦尼芝士煙肉意粉(單價HKD20)黑松露野菌芝士煙肉薯蓉(單價HKD12)。呢度啲嘢食全部都係落單後新鮮即煮嘅,不過當時唔多人,店員亦好快手,等咗十分鐘左右,全部食物就到手喇。

先講卡邦尼意粉先,雖然裝意粉嘅外賣碗唔算太大個,但啲意粉裝到滿一滿,分量都幾多,Lunch食都應該夠飽。而忌廉汁沾滿每條意粉,煙肉碎夠多,入口Creamy,意粉亦軟硬適中,有高質西餐廳嘅食物水準。

呢款黑松露野菌芝士煙肉薯蓉同樣都係超晒班!一打開蓋就有好香嘅黑松露味,偏橙黃色嘅薯蓉質地幼滑,面頭淋滿黑松露野菌汁,仲有細細塊嘅煙肉片增加口感。不過略嫌煙肉比較少、芝士味唔夠突出。而裝薯蓉嘅外賣碗比裝意粉嘅細少少,但分量就同KFC個大薯蓉差唔多,單食呢個做下午茶都幾滿足喎。

平霸仲額外買咗碗蜆肉周打忌廉濃湯(單價HKD12),一樣充滿驚喜呀!雖然只係十幾蚊,但質素一啲都唔Hea。一潷就有勁多蜆肉同細細粒嘅帶子仔,仲有大量粟米同薯仔呢啲配料喺入面添。每一啖都濃稠足料,非常抵飲!

 

小混混
地址:荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B3號舖
電話:5922 8600
營業時間:星期一至日:12:00-22:00 (星期三休息)

 

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *