【阿元菜市場停賣火鍋大轉型 新推牛肉麵+手工餃坐鎮】阿元菜市場

自從有Partyroom加打邊爐聚餐後集體感染武漢肺炎,火鍋店嘅生意真係一落千丈,但就演變出外賣火鍋嘅模式。不過堅尼地城嘅阿元菜市場就完全停賣火鍋玩轉型,阿元就話:「如果你已經病了,在家吃火鍋還是容易感染呀,所以不賣比較好。其實外賣火鍋在台灣很流行,我們在疫情過後會考慮。」。雖然依家轉型,但仍然做台菜,仲推出本店限定嘅牛肉麵、手工餃子、酸辣湯等款式,即刻試吓先!

講返依呢阿元菜市場嘅限定菜式先,必食嘅就有呢款牛三寶麵(HKD85),有煮到軟腍嘅牛肋條、牛筋同牛肚,肉量都幾多添。湯底就梗係紅燒湯底啦,將分開熬煮嘅牛骨湯同蔬菜湯最後合併一齊,起碼要煮6-8個鐘,味道好濃又有少少辣,啱晒重口味嘅朋友。

呢款外表似清湯腩嘅其實係藥膳牛肉麵(HKD69),配咗4大嚿厚肉又腍身嘅牛肋條。湯底都係以牛骨湯做底,再加入藥材熬煮,入口濃味唔苦,感覺好暖胃㗎。

提提大家醬料區有兩款特別配備牛肉麵嘅醬料,牛油配紅燒牛肉麵會更加香辣惹味;而酸菜就令麵嘅味道更酸爽,台灣人都會加落牛肉麵㗎。

呢度仲有5款手工水餃,可以買走生嘅高麗菜、水蓮、韭菜、素菜(各HKD50/一打)同三鮮水餃(HKD60/一打),堂食(每款5隻)又得。除咗傳統嘅高麗菜口味,配上蝦仁、帶子同木耳嘅三鮮餃(HKD30/上圖)同埋冇肉嘅碧綠素菜餃(HKD25/下圖)都唔錯㗎,餡料都幾飽滿。

想特別啲就有酸辣湯餃(HKD58/6隻),可以喺水蓮、高麗菜同韭菜3款手工餃之中自選1款,小編就試咗罕見嘅水蓮餃,爽口又有蔬菜嘅甜味。如果唔想配手工餃,亦可以點酸辣湯麵(HKD45),味道酸中帶辣都幾開胃㗎。

雖然轉型,但店內仍然保留「菜市場區」,食客可以自選蔬菜俾店員整成肉燥青菜(時價),甚至買走返屋企自己煮。呢度八成嘅菜都來自台灣,以後想試唔同品種可以嚟買菜喎。

小編就試咗台灣嚟嘅紅鳳菜(HKD29),口感有啲似莧菜。而肉燥青菜同香菇肉燥乾麵(HKD39)一樣,各有一勺香菇肉燥俾你拌勻嚟食。

除咗香菇肉燥味,仲有用台灣麻醬整成嘅麻醬拌麵,味道濃到有啲似花生醬添。

 

阿元菜市場
地址:西環堅尼地城科士街40號聯安新樓地舖
電話:9220 9785
營業時間:星期一至日:11:00-22:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *