【Omakase大廚:坐喺度冇用㗎 轉攻到會上門即製壽司】滝壽司

新嘅抗疫措施之下想食好啲可以點?外賣到會不失為一個好選擇,但大廚都上埋門就真係唔使落廚,坐低等食就得。人稱朱師傅嘅甄啟量係銅鑼灣高級Omakase滝壽司嘅老闆兼主廚,見疫情爆發就即刻推出廚師發辦到會服務(HKD1900位/兩位起),大約15道菜主打高級嘅壽司Omakase,當中都會有刺身同熱湯。咁同堂食有咩分別?等師傅話你知啦!

朱師傅會將用具、醬料、準備好嘅食材包好入保凍箱,當中一定有枝消毒劑!

安坐家中都可以超近距離睇師傅即席握壽司。

「了解清楚客人想食咩,有啲咩唔食得之後,我哋會預先準備好食材,佔嘅空間唔多,俾一張枱我就夠㗎喇。不過本身餐廳做Fine Dining形式,所以有啲菜式嘅整治比較複雜,但去客人屋企就未必整到,例如煙燻嘅效果,但食材一定係用返堂食嘅品質,只係製作方法要改變吓;另外就係熱煮嘅菜式都唔可以好堂食咁隨意整,因為我哋都唔會搞客人嘅廚房,但都會問可唔可以俾我哋熱返個湯呢啲簡單嘅步驟。」依家就介紹幾款可以出現喺廚師發辦到會服務嘅菜式啦!

充滿魚籽嘅白飯魚刺身加入來自日本嘅「太陽蛋」蛋黃同醬汁後味更更甘香,口感仲特別爽喎。

大家都知靚嘅滷味都用「萬年滷水汁」煮先好食,但示來鮑魚汁都可以好似滷水汁咁留起重用㗎!呢味北海道蝦而鮑魚先用鐵盒盛載蒸熟,將當中嘅汁水混入已經留起4年、不斷重用嘅特製鮑魚汁,然後將蒸熟嘅蝦而鮑魚放入去浸泡製成,味道仲帶有海水嘅鹹鮮味添。師傅話呢款鮑魚夠大隻同密度高,可以製作成溏心乾鮑,唔怪得入口有少少溏心黏黏哋嘅質感啦。

平時將紅肉熟成就聽得多,但刺身都可以咁整你又知唔知?寒鰤魚壽司以乾式熟成嘅方法處理,令肉質軟滑又更甜,唔講仲以為係即切嘅新鮮刺身添。

同樣熟成過嘅藍旗大拖羅壽司起埋筋膜,入口爽滑亦唔會太肥膩,不過原來拖羅嘅肥美程度同養殖方法有關。「全養殖方式嘅魚食油脂高啲,因為缺乏運動吖嘛。但半養殖嘅始終喺海游過,肌肉會多啲,不過我哋熟成過又會令肉質軟返,口感又會唔同啲。」

滝壽司用嘅金目鯛都係經日本搵嘅靚貨,熟成過嘅金目鯛壽司火炙後魚皮會脆啲,灑上自家生曬再炒嘅烏魚子粒,香口又不失魚嘅鮮味。

 

滝壽司
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus15樓
電話:2782 0010
營業時間:星期一至日:12:00-15:00,18:00-23:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *