【旺角新派川菜中西合壁 辣控必試辣到噴火套餐】祥仔辣辣

煮開西餐,尤其擅長法國菜嘅大廚張錦祥Ricky,平時好鍾意食辣,出街食飯都會自備辣味香料。最近佢就開咗以川辣菜為題嘅祥仔辣辣,作為祥仔概念行政總廚都同精於四川菜嘅大廚誠哥交流,部分菜式會加入世界各地嘅西式香料,譬如印度黃薑、法國南部香草、泰國檸檬、台灣金不換等,出奇地令辣香層次有更多變化喎。

餐廳環境有啲中日式同古現代混合嘅感覺,感覺都幾輕鬆自在。食物方面都一樣俾大家「有得揀」,大部分嘅菜式都可以自選少辣、中辣、大辣,甚至地獄辣。Ricky話如果你可以生食指天椒或者成包18禁薯片,歡迎你挑戰地獄辣呀!如果冇特別指明辣度,都會以中辣烹調,所以小編都試呢個辣度體驗吓先。

食辣要食得出色除咗挑戰辣度,仲會享受帶酸、麻、香、甜等唔同嘅辣味,所以辣到噴火精選套餐(HKD388/兩位)就將呢啲味道注入六道菜式。前菜先試酸辣開胃嘅惹火山木耳同埋肉質嫩滑嘅川味口水雞,呢兩款人氣川菜未至於辣到噴火,但開始有麻香嘅感覺留喺口喇。

招牌菜可以二揀一,先睇呢盤水煮安格斯牛肉,紅卜卜咁真係幾嚇人,但加入迷迭香令麻香更有層次,食慾即刻大增!入口即刻俾麻辣味衝擊到要飲水,但肉味依然明顯,呢樣真係估佢唔到。不過餐廳會按時節轉換肉類,下次嚟就可能轉款喇。

相比之下,同樣落咗迷迭香嘅祥仔招標酸菜魚會辣啲,但開頭會俾自家製嘅酸菜掩蓋辣度,但後尾真係愈食愈辣同麻痺呀!鱸魚厚薄適中冇咩骨,質感滑不留口添,大力少少都會夾斷魚肉㗎。

套餐仲包埋三款特色小菜,噴火小籠包係罕見嘅口味,湯汁微辣幾惹味,唔蘸醋都好夠味,不過呢款就冇得揀辣度喇;香芹豬肉手水餃內面冇加辣,怕辣嘅朋友可以蘸少啲醬汁;乾煸四季豆反而爽甜唔辣喎。

最後食埋冰凍嘅黃金南瓜露解辣收尾,清涼甜滑,而好似海底椰嘅亞塔子仲增加咬口添。

食唔到咁多都有其他選擇,好似午市套餐嘅麻婆豆腐石鍋飯(HKD78)都俾足誠意,炒飯底配上滑嫩甜辣嘅麻婆豆腐,食晒都幾飽㗎。

而全日供應嘅招牌辣辣撈丁(HKD58)先麻後辣好惹味,撈勻櫻花蝦同蛋汁一齊食唔止香滑,好似冇咁邪惡添!

 

祥仔辣辣 Ricky’s Spicy Kitchen
地址:旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
電話:2885 1910
營業時間:星期一至日:12:00-15:00,18:00-23:00

您也許也會喜歡…

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *